تشخیص افتراقی بیماریهای منتقله از پشه آئدس
عاطفه یداللهی خالص، زنده یاد دکتر محمدرضا عزیزی
مقدمه
پشهها یکی از خطرناکترین موجودات در جهان به شمار میآیند که میتوانند تأثیرات کشندهای بر سلامت بدن انسان داشته باشند. طبق آمارهای گزارش شده، سالانه بیش از یکمیلیون نفر در سراسر جهان براثر بیماری هایی که از طریق پشه ها منتقل میشوند جان خود را از دست میدهند.
آئدس چیست؟
- آئدس نام پشهای است که به “ببر آسیایی” شهرت دارد و بیشتر در مناطق استوایی جهان بهویژه آسیای جنوب شرقی دیده شده است. پس از اینکه فرد توسط این پشه مورد گزش قرار میگیرد، بعد از گذشت چند روز از علائم سطحی، احساس بهبود موقت میکند و سپس به صورت ناگهانی دچار کما و حتی مرگ خواهد شد. پشه های آئدس ناقل بیماریهای متعدد ازجمله تب دنگی، زیکا، چیکونگونیا و تب زرد هستند. اگر تشخیص به موقع انجام شود،بیماری قابل درمان است.
پشه آئدس چیست؟
- پشه Aedes یک گونه از پشهها است که در سرتاسر جهان یافت میشود. پشههای آئدس از نظر شکل ظاهری با سایر پشه ها متفاوت هستند زیرا لکه های سیاه و سفید قابل توجهی روی بدن و پاهای خود دارند. برخلاف اکثر پشههای دیگر، پشه آئدس فقط در طول روز شروع به نیش زدن میکنند. این گونه پشهها بهعنوان واسطه جهت انتقال برخی از بیماریها از طریق گزش، شناخته شدهاند. یکی از مهمترین گونههای این سرده Aedes aegypti نام دارد.
- پشههای آئدس برخی از پاتوژنها و ویروسهای مختلف را به بدن انسان انتقال میدهند. به عنوان مثــــال Aedes aegypti مسئول انتقال ویروسهایی نظیر ویروس دنگی و ویروس چیکونگونیا است. بیماری های تب دنگی، چیکونگونیا در برخی مناطق جهان، بهویژه در نواحی گرمسیری مشکلساز هستند و بر سلامت عمومی تاثیر زیادی دارند.
- برای کنترل و پیشگیری از انتقال بیماریها توسط پشههای Aedes، اجرای برنامههای بهداشت عمومی از جمله از بین بردن محیطهای آبی که محل زندگی و تخمگذاری این پشهها هستند، از اهمیت زیادی برخوردار است.
- آزمایش مولتی پلکس The Muta PLEX Tropica 1 Real time RT-PCR گام مؤثری برای تشخیص افتراقی و دقیق چهار بیماری تب دنگی، ویروس زیکا و چیکونگونیا و تب زرد برداشته است. این آزمایش با استفاده از نمونه خون افراد قابل انجام است.
برگرفته از :
توضیحات تکمیلی اعم از علائم، درمان و … در لینک زیر قرار دارد.
تشخیص افتراقی بیماریهای منتقله از پشه آئدس – ماهنامه اخبار آزمایشگاهی (medlabnews.ir)
۲۹ خرداد ۱۴۰۳