۲۸ می روز جهانی بهداشت قاعدگی
قاعدگی یا خروج دوره ای لایه درونی رحم از واژن، فقط در انسانها، میمونها،خفاشها و معدودی پستانداران دیگر رخ میدهد. این فرایند در ظاهر هدر دادن منابع آهن و خون و لودهنده محل فرد به شکارچیان است.
چرا قاعدگی؟
پستانداران یاد شده فوق نوع خاصی از جفت دارند که در آن رویان به دیواره رحم نفوذ میکند و در تماس مستقیم با جریان خون مادر قرار میگیرد. این نوع جفت باعث انتقال بسیار موثرتر مواد غذایی از مادر به جنین میشود ولی مشکلات خاص خود را هم دارد چرا که حاملگی میتواند خطر بسیار بالایی برای مادر داشته باشد. به همین علت رحم انسان و میمونها به گونه ای تکامل یافته که فقط رویانهای کاملا سالم را پذیرا باشد. رویانهای ناقص که نمیتوانند در رحم لانهگزینی کنند طی فرایند قاعدگی دفع میشوند تا خطر عفونت برای مادر نداشته باشند. در واقع قاعدگی گرچه به ظاهر یک هدر دادن منابع است، در واقع یکتطابق با جفت پیشرفته تر در انسانها، میمونها و گوریلها است.
قاعدگی در فرهنگها و ادیان مختلف معمولا با شرم در زنان و دستورات خاص دینی همراه است (مانند جدا داشتن زنان هنگام قاعدگی یا دوری از مسجد و …) در دوران باستان از پارچه و کهنه و لوازم مختلف برای جذب خون قاعدگی استفاده میکردند. در تاریخ ثبت است که هیپاشیا دانشمند معروف اسکندریه، روزی برای دور کردن یک مزاحم، کهنه آلوده به خون را به سمتش پرتاب کرد!
طی جنگ جهانی اول، پرستاران از پدهای جاذب خون برای بهداشت قاعدگی استفاده میکردند. پس از جنگ مقدار زیادی از این پدها باقی ماند که منجر به تولید انبوه پدهای بهداشتی گردید (اولین بار واژه پریود در یک تبلیغ این نوع پدها به کار رفت) تامپون و فنجانهای قاعدگی در دهه ۳۰ میلادی تولید شدند ولی با توجه به اهمیت باکرگی در زنان مجرد استفاده نمیشدند، در نهایت در دهه ۶۰ اولین پدهای بدون نیاز به نگه دارنده تولید شد که امروزه هم مورد استفاده است.
فیلم به فرایند قاعدگی و علت آن میپردازد
منبع: کانال اخلاق نشر و منابع علمی در تلگرام
۰۸ خرداد ۱۴۰۳